Kinetoterapie
Despre programele de kinetoterapie
În cadrul kinetoterapiei, specialiștii evaluează și tratează funcțiile fizice anormale ale organismului uman apărute în urma unor afecțiuni reumatologice, neurologice sau ortopedico-traumatice, de exemplu o vătămare, un handicap, o boală sau o condiție.
La ce să te aștepți atunci când faci kinetoterapie?
Un kinetoterapeut/fizioterapeut ajută la îngrijirea pacienților în toate fazele de vindecare, de la diagnosticul inițial până la recuperarea completă. Kinetoterapia poate fi o opțiune autonomă sau poate sprijini alte tratamente.
Unii pacienți sunt trimiși la un terapeut fizic de către medicul lor, dar alții caută terapia ei înșiși. Indiferent de modul în care un pacient ajunge la un kinetoterapeut/fizioterapeut, pacientul se poate aștepta să:
- facă un examen fizic și o evaluare, inclusiv o istorie a sănătății, se poate aștepta la anumite proceduri de testare, inclusiv evaluarea posturii, a mișcării și a flexibilității, a performanței musculare și articulare ,
- să primească un prognostic, un plan de îngrijire și obiective pe termen scurt și lung,
- să primească tratament fizic și de intervenție pe baza evaluării și diagnosticului
- să primească recomandări de auto-gestionare
- pacienții se vor trata frecvent cu un kinetoterapeut, prin exerciții pe care le pot face în sala de kinetoterapie , dar vor primi exerciții pe care sa le realizeze și acasă sau în sălile de fitness, pentru a-i ajuta să funcționeze mai eficient.
Ce tratează kinetoterapia?
Kinetoterapeuții/Fizioterapeuții pot trata o mare varietate de afecțiuni medicale:
- afecțiuni cardio-pulmonare ( BPOC, post infarct miocardic)
- afecțiuni ale mâinii ( sindrom de tunel carpian, post fracturi, post amputări,post reconstrucții etc.),
- disfuncții musculo-scheletale care implică mușchii, oasele, ligamentele, fasciile și tendoanele ( fracturi, tendinite, bursite, recuperare după intervenții chirurgicale, durere de spate, durere de umăr, tulburări ale articulației temporo-mandibulare, durere de șold, durere de genunchi, durere de cot etc.). Pacienții vor beneficia de mobilizări articulare, terapie manuală, refacerea forței musculare și refacerea mobilității articulare.
- condiții neurologice (accident vascular cerebral AVC, leziuni ale maduvei spinării, hernii de disc, sciatică, boală Parkinson, scleroză multiplă, disfuncție vestibulară și leziuni cerebrale traumatice),
- condiții pediatrice ( întârzieri de dezvoltare, paralizie cerebrală, distrofie musculară, spina bifida, torticolis),
- condiții geriatrice (artrite, osteoporoză, proteză de șold, proteză de genunchi, probleme de echilibru). Tratamentul fizical-kinetic reface mobilitatea articulară, reduce durerea și crește rezistența la efort.
- leziuni legate de sport (tendinite, epicondilite, rupturi sau întinderi musculare, leziuni și rupturi ale ligamentelor, leziuni si ruputri ale tendoanelor, entorse, luxații)
- sănătatea femeilor (reposturare după sarcină, recuperare după sarcină, incontinență urinară, osteoporoză, limfedem),
- alte cazuri ( arsuri, îngrijirea rănilor)
Beneficiile kinetoterapiei
În funcție de motivul tratamentului, beneficiile terapiei fizice includ:
- Controlul durerii scăzând nevoia de medicamente antialgice și antiinflamatoare
- Evitarea intervențiilor chirurgicale
- Îmbunătățirea mobilității și a mișcării
- Recuperarea după răni sau traume
- Recuperarea după accident vascular cerebral sau paralizie
- Prevenirea căderii (la vârstnici tonusul muscular scade, postura se modifică, centrul de greutate se modifică, apărând astfel riscul de a cădea)
- Gestionarea problemelor medicale legate de vârstă
- Un sportiv poate fi ajutat să-și maximizeze performanța prin consolidarea unor părți specifice ale corpului și prin utilizarea mușchilor în moduri noi.
- Un kinetoterapeut/fizioterapeut recomanda indivizilor și exerciții de profilaxie specifice antecedentelor medicale personale .
Găsirea unui Kinetoerapeut/Fizioterapeut
Găsirea unui kinetoterapeut/fizioerapeut adecvat poate implica o serie de factori, inclusiv asigurarea medicală, specialitatea și motivul tratamentului, dar și localizarea geografică.
Unii furnizori de servicii medicale pot avea o listă de terapeuți în zona pe care o recomandă.
O altă modalitate de a găsi un tkinetoterapeut / fizioterapeut este să te uiți online sau să îți fie recomandat.
Asadar un bun fizioterapeut este preocupat de identificarea și maximizarea calității vieții și a potențialului de mișcare în sferele promovării, prevenirii, tratamentului sau intervenției, abilitării și reabilitării. Aceasta cuprinde bunăstarea fizică, psihologică, emoțională și socială.
Fizioterapeut,
Adela Neamțu